Merawat chicken pox - NIA KHAIRUDIN

Breaking

LIFESTYLE - REVIEW - TRAVEL - BEAUTY - HEALTH

Post Top Ad

Post Top Ad

Friday, October 13, 2017

Merawat chicken pox

Ini cara my ex bos merawat chicken pox iaitu bawak anak pergi mandi pantai.. haa seronok anak-anak kalau dapat mandi pantai kan, kisah ni ada ceritanya, masa tu my boss nih bawak family pergi mandi pantai dan salah sorang anaknye kena chicken pox.


Mulanya anak yang itu hanya bermain di tepi pantai nan indahhh j...

Di jadikan cerita tiba-tiba ombak datang lalu menerpa la si anak itu.. Lalu bos tu pergi la tengok anak dia, yela kan anak tak sihat lagi ..

 tak lama dia perasan bijik-bijik merah chicken pox tuh dah pecah dengan sendirinya. Jadi cepat j chicken pox anaknye sembuh.

Sejak dari tu tiap kali anak atau cucu yang kena chicken pox, my boss tuh akan bawak pergi mandi pantai. Mungkin sebab air pantai yang masin membuatkan bijik-bijik tu cepat pecah.

Selain tu, bila anak ada tanda-tanda terkena chicken pox, cepat-cepat bawak jumpa doktor.

Sapu losyen calamine selain petua orang tua-tua minum air kelapa elok untuk merawat chicken pox juga. Owh jangan bagi anak menggaru takut parut kekal.

3 comments:

  1. Minum air kelapa memang elok kan untuk chickenpox ni. Keluar semua bisa-bisa dia.

    ReplyDelete
  2. Mungkin kansungan garam semulajadi dlm air laut membantu kot

    ReplyDelete
  3. bagus tips ni tapi sha dah kena dh chickenpox haritu parut pun ada lgi😅

    ReplyDelete

Post Top Ad