FoLlOw Me...

Tuesday, November 25, 2014

Alahai smartphone ku..

sejak pakai smartphone memang i jaga dengan baik. tak de makna nak download games bagai.motif??? tak mau budak2 berminat nak pinjam.senang cite kedekut habis la.. hoiii bukan murah tau i beli..eh eh incik suami bagi tau. punya baik jaga siap pakai cover mahai gitu. itu dulu masa si kecik x d lagi. lani haaa sejak boley capai sume barang nih, smartphone nih pun tak terlepas darinye. haa ape die buat??? die buat smartphone nih macam kain lap j. duk lap lantai.habis calar skrin . paling sadis di baling habis terburai..... hishh sabar j la. nak marah kecik lagi... tarik nafas panjang j laaaaa... anakku Ammar...

Monday, September 15, 2014

Ammar Fatah



Assalamualaikum...

Setelah 9 bulan Ammar Fatah lahir, baru kini nak upload gambar dia dalam blog. Sebelum nih guna handphone jadi tak reti nak masukkan jadi tertunda la niat nak share gambar my baby nih.

tadaaa....


nih baby masa baru lahir...


nih plak beberapa jam baru lahir...dah pandai buka mata..


nih wajah terbaru...manja

alhamdulillah baby membesar dengan sihat walau lahir tak cukup bulan..
Ammar Fatah nih tersangat la manja.. tahu j orang sayang sangat kat dia.
suka main air, melompat dan juga warna oren..
bila tengok dia membesar terasa masa berlalu dengan begitu pantas plak..
oh baby jangan cepat membesar..mama rindu kamu


Sunday, August 10, 2014

Dah 8 bulan anakku sayang..

Yup..pejam celik pejam celik dah masuk 8 bulan anak manjaku Ammar Fatah.. haii cepatnye masa berlalu...perkembangan sekarang Ammar dah boley buat pusingan 360 darjah..ikutkan anak orang lain yang seusia die ada yang dah pandai merangkak tak pun duduk...tapi tak pe lah padaku biar lambat asal selamat hihihi... dalam banyak benda aku perasan  sesuatu tentang Ammar. Die nih jenis pemerhati dan aktif, tangan tuh kalau boley nak capai j  kalau tak dapat tangan die akan mengigil... sampai satu tahap masa mandi die cuba nak pegang air.tengok memang kelakar..ada k nak pegang air???? aku cuba ajar yang air tak boley di pegang macam benda lain. ajar die tepuk2 air..aiii suka plak..habis basah baju mama...Ammar memang suka air..kalau boley duk dalam bilik air pun die sanggup gamak nye..hurmmmm

Saturday, August 9, 2014

Kami tak sihat..

Assalamualaikum..hampir 2 minggu kite beraya, syok oo sebab tahun ni beraya bersama anakku Ammar. Tengok baby pakai baju melayu comey sangat...alo alo cute wehh.. Seminggu pertama memang raya sakan. ziarah menziarahi sedara mara baik jauh atau dekat. Masuk minggu kedua...haaaa...kami tak sihat. bermula dengan baby Ammar selsema dan batuk2. di ikuti dengan i plak tak sihat....woooo haru kami dua beranak sakit berjemaah. xselesa sangat nak plak bila tengok Ammar yang cam susah nak bernafas. moga kami cepat sembuh...aminn

Tuesday, April 29, 2014

Resepi..

Assalamualaikum...

Sejak dua menjak ni aku rajin nak try sesuatu yang baru. Yela dari buang masa ada baiknya aku cuba resepi baru..antara kek yang aku dah buat bersama adik..


Chocolate cheesecake with oreo yang ni adik aku yang buat.aku tukang deco j..bahan-bahan ada kat dapur so serah kat my sis j la...

Cheesecake biscuits haaa yang ni aku pulak yang buat... Google j resepi..

Ni antaranya la pasni akan menyusul yang lain pulak.. 

Tuesday, April 15, 2014

Saje...

                                                            Assalamualaikum

Sejak tak keje nih macam-macam plan yang aku nak buat. Memang tak senang duduk dibuatnya. Orang dah bese kejekan mana reti duk melopong j. Masa ni rajin pulak duk google resepi tapi buatnye idak lagi....kihkihkih....Ada j yang tak cukup..

Banyak pulak resepi yang aku dok ushar dan juga yakin la juga nak buat, mana tak nya pilih resepi senang j dulu. Simple but nice... Eceh macam sedap j...hentam j dulu, janji buat...

Note: actually aku ni tengah belajar update blog guna iPad.. Terkial-kial juga la guna, nampak sangat x reti...hiss nyampah betul dengan auto correct nih..nyibuk j memanjang.

Thursday, April 10, 2014

Alahai anakku...

Assalamualaikum..kini hampir 4 bulan jadi mama Ammar, macam2 pengalaman  dan dugaan yang aku tempuh. Suka duka waaaa pernah juga nangis nak plak bila tak dapat tenangkan baby bila nangis...rasa xguna sangat...pas baca pengalaman org sambil google sana sini baru la bley tenang...hihihihi.. at least tau la juga nk atasi tekanan bila baby nangis.Ammar bila lama jaga dah tau la juga ape die nak.. kesimpulan  anakku rupanya seorang yg manja n suka di pujuk juga suka berjalan..errr ikut perangai sape tu ek???

Monday, March 24, 2014

Akhirnya berhenti jua..

Assalamualaikum..tanggal 18hb Mar 2014, hari terakhir I keje di plaza sentral..senang kate I resigned dari kerjaya yang dah bertahun di bina.Ikutkan memang sedih sangat. Tapi ada lagi benda penting yang jadi keutamaan iaitu my baby ammar. Tak sanggup aih nak bagi pengasuh jaga nak plak macam2 cerita lani. xp la demi anak.kerja tuh bley cari lain.....hey jaga anak pun kerja tahu.In shaa Allah ada rezeki lain plak..

Tuesday, January 28, 2014

Kurniaan

Assalamualaikum.....Ini kisah 12.12.13 yang lalu.. Macam bese bangun pagi siap2 nak g keje. Tapi pagi ni ada len sket rasa nk terkucil tp x..n kluar la air yg mulanya I rasa air kencing,yela d saat 8 bulan lebih nih memang akn ada potensi utk terkeluar lebihan air kencing. Pastu g keje cam bese.relax2 wat keje selamba tapi asik nak k tandas j. Aih pelik nih.bkn sebab kerap k toilet, tp cecair yg kuar buat I musykil.cam bkn air kencing j.pelik2.call ma tnya simptom2 yg d alami.bgtau abg nk g check doc la. Pas lunch abg dtg amik.blik rumah kemas ape yg ptt then p ppum. Check dannnn haaaa kena tahan kau...rupanya dh kuar air ketuban n dh ada bukaan 1 cm. Sbb baby baru 35 weeks kena la bg ubat matangkn peparu dlm 5.30ptg gitu. Dlm kul 8 lbh kena sorong k labour room coz dah ada bukaan 3 cm.. Sakit kontraksi berpanjangan sehingga la tepat kul 9.41 mlm lahir la seorang bayi lelaki.wow subhanaallah terkejut kauu...sakit xyah cite mcm rs nk mati j tiap kali kontraksi..d tambah nak meneran.ntah berape byk gas oksigen dh kutelan sampai lalok.. Dalam sehari nih i boley lagi relax g lunch borak2 gelak ketawa ngan officemate.bila dpt msg hubby dh nak sampai baru la gerak balik office. Masa tuh sumpah memang xd rasa sakit k ape.. Sampai hospital xtau nak g mana, tanya orang then g la tempat yang di cakap. Actually i check up kt ppum 20 Dec 2013 tp nak wat camner baby udah xsabar mau kluar..jadi  lahir la Muhammad Ammar Fatah....

Friday, January 24, 2014

Mandikan Ammar...Day 44

Yup.....baru hari ni hari terakhir pantang ada keberanian nak mandikan Ammar. Pengalaman pertama la kiranya, tuh pun bila berat baby dah naik k 3.5kg ... kalau dak jangan harap la..seriau eh nak mandikan. Dengan lafaz bismillah dan di bantu my mom bermula la episod mandikan baby.Selama nih elok j bila orang nak mandikan, my baby diam, tapi kali nih bila i start sapu air kat muka baby nangis...eh awat la nangis nak oiii jgn bagi mama nebes sayang.Rupa-rupanya baby nangis sebab ingat i nak bagi susu tapi sebaliknya mandikan die... Baby Ammar sudah salah faham lerrr...yela selama nih asal i angkat die sure nak bagi susu...die dah tau bila mama dukung j sure ingat susu.. maka sambil tuam baby bagi susu..lena kau sampai terkencing atas mama. Lepas nih boley la mandikan sendiri my baby.tuh pun slow j la..

Thursday, January 16, 2014

Pantang

Assalamualaikum... kini dah sebulan lebih berpantang, pelbagai rasa ada, x sabar rasa hati nak tunggu hari terakhir pantang. bosan oooo... xleh g sana sini duduk kat rumah j. i plak bukan jenis duk rumah j...xleh wehhh cepat sangat bosan. bila lama sangat mula la hati x senang. paling lama i tahan duk rumah n tanpa wat apa2 ada 3 k 5 hari. oh hati tabah la ea..xlama dah pun