FoLlOw Me...

Saturday, October 6, 2012

Gumbiranya nak kawen...

Aish tengok tajuk cam gedik semacam j..tahu la nak kawen tapi sume persiapan dah siap k??...try buat checklist tengok apa yang dah buat..baju nikah & sanding, kad kawen, khemah tuk kenduri, menu tuk hari tuh , doorgift dah hampir siap, tinggal la benda-benda lain yang masih dalam proses menyiapkan. Lani asik duk sibuk belek majalah pengantin, masuk butik pengantin, cari barang-barang untuk doorgift. Siap cari tukang jahit tempah baju nikah, klu boley nak grand dan lip lap lip lap kau biar silau mata yang memandang...Sume persiapan kalau boley nak sempurna xmau cacat cela, barang mahai2..xmain cikai2 okeh..

Jemputan kalau boley nak panggil 1 Malaysia biar sume tengok my wedding, kalah Datuk Siti kau..yang nih dah melampau sangat, ingat kau artis??? cer taip nama kau kat Mr Google, die pun segan nak cari nama kau...memang xd dalam senarai orang2 glamor lagi berpengaruh, yang ada mungkin sebab pinjam loan belajar tapi xbayar..aduss malu pulak yang dapat..(i bayar okeh tiap2 bulan)

Tuh jemputan belum tengok pelamin bagai, nak yang kerusi besar dan tinggi, kerusi sampan  la yang bentuk frame la dan ntah ape2 lagi pun i xtau...Sume nak nampak mahai dan grand xmau sama dengan orang lain...
Hah bab nih paling kite suke sebut dan tanya...berapa wang hantaran ko?? kalau boley nak hebah 1 dunia hantaran i paling tinggi xmain la takat bawah 10k.. nak nak plak kalau blajar tinggi2 sampai oversea..

Aish makin melampau pulak cerita i...sebenarnya wedding i besa2 j, kate orang yang simple sudah..takat ikut kemampuan j.kalau datang xyah la nak banding2 kan sangat i bukan artis pun xd sape kenal pun...Mr Google pun xkenal nikan orang lain..

Okeh i nak masuk bab pilu pulak.....

Dalam duk sibuk membuat persiapan perkahwinan terlintas sesuatu yang kalau boley memang xpenah pikir lagi teruk xnak pikir langsung..yaa persiapan tuk kematian...........................................................................
...........................................................senyap seribu bahasa........................................................
.............................................................tanya pada diri................................................................................

Kain kafan dah siap beli k? dah sedia k nak hadapi sakaratul maut? kalau nak kawen pun hati dup dap dup dap nih nak mati perasaan yang sama k yang bakal kite rasa?? kalau tarikh nikah dah ada, kita dah siap sume benda, nih tarikh kematian yang xtahu bila akan tiba, kita dah sedia apa yang patut k?? kalau doorgift kite dah boley cari siap-siap, doorgift  a.k.a amal jariah kite yang nak bawak kat sana dah siap k? jemputan yang datang masa kenduri kawen sama ramai k masa kite mati kelak?? kalau masa majlis kawen ramai yang sibuk nak nyanyi sakan walau suara sumbang ada hati perasan diri tuh artis, masih sudi k nak bacakan yasin tuk kite? kalau masa kawen kite berpasangan kelak masa mati kite berseorangan gak kan... kalau ikutkan banyak lagi persoalan-persoalan yang kalau di ungkai satu persatu mau demam memikirkan...

Yaaa mengaku terlampau mengejar keduniaan sampai terlupa yang kita bakal menghadapi saat kematian suatu hari nanti..mungkin hari ini terlalu sibuk nak buat persiapan perkahwinan, terlupakah kita mungkin di tengah-tengah persiapan itu, mungkin kematian yang mendahuluinya...

Nih pesal emo tetiba sebut soal mati bagai..serius jauh d sudut hati diri sangat takut dengan kematian, tahu diri x sedia apa2 pun nak menghadapinya..walau tahu mati itu pasti...

Tetiba i terpikir kenapa diri lebih risau memikirkan persiapan perkahwinan yang dah tentu tahu tarikhnya,sedang kematian itu tidak bertarikh...Terlalu mencari kesempurnaan tuk bersama orang yang kita cintai iaitu manusia, sedang kita lupa cinta nan satu itu...

Cinta Manusia Cinta Tak Pasti, Cinta Allah Cinta Abadi
Tapi yang mana satu lebih kita kejar???
Tepuk dada tanya iman...

Nih nak tanya my IMAN, kite nih dah sedia nak hadapi kematian lalu bertemu cinta sejati iatu Allah k???
mmmmm....rasa dah tahu jawapannya...cari sejadah cari telekung...


Tempat kita suatu hari nanti...

p/s: catatan kali nih xd kaitan dengan sesapa okeh, nih hanya tuk peringatan diri sendiri yang lately banyak baca kisah sedih orang lain yang kematian orang di sayangi.....serius cakap diri memang terkesan habis, lalu cuba bertanya pada diri...xsalah kalau kadang kala kite bercerita soal mati, ingat mati tuh kan wajib..thanks..






No comments:

Post a Comment