FoLlOw Me...

Tuesday, February 21, 2012

Cara aku hilangkan tekanan..

Yup sekarang nih memang banyak tekanan yang datang dari banyak sebab..di office, rumah atau keadaan sekeliling kite pun boley jadi punca kite tertekan...aishhh lumrah hidup, xde tekanan xd la life...yela cube korang bayangkan kalau hidup nih senang sangat ikut macam yang di rancang pun xbest gak kan...tekanan tekanan gak babe, yang penting jangan over sampai xterlawan sudah...

Macam aku, kalau tension j cara paling senang dan mudah aku suka borak or cari topik yang best sambil-sambil tuh gelak ketawa ngan kawan-kawan, tapi awas jangan melampau sudah...kang ade yang kate buang tebiat...xpun jalan-jalan ukur bangunan, tawaf satu bangunan pun orait gak..otak tengah tension mana perasan yang kite dah pusing tempat yang sama banyak kali...

Selain tuh larikan diri sebentar dari tempat yang buat kepala lagi tension, example la kalau aku tension sebab hal office, aku suke lencong kejap kat tempat len..buat-buat la ade hal kejap...tu sekadar melepaskan lelah sebentar la..

Tapi kan dalam banyak-banyak benda, balik kampung jumpa family adalah cara paling berkesan hilangkan tekanan...ntah la bila aku bersama family, aku rasa selamat dan segala masalah, tekanan jiwa or ape-ape yang xmenyenangkan hilang bila dapat berborak ngan family...kira nih ubat paling mujarab la.....

mmmmmm.....aku tengah tension nih...kena balik jumpa family lah nih..rindunye...

Monday, February 20, 2012

Tanpa sedar aku terlalu busy rupenye...

Aku bukan sesape bukan artis mahu pun orang penting dalam negara..tapi busy aku mengalahkan mereka-mereka yang aku sebut tuh...tanpa aku sedar bulan nih dan bulan depan jadual aku memang penuh..kalau boley tiap minggu ade j halnye..wellll orang hot memang cam nih...huhuhuhu

Macam next month banyak tempat nak p, baik dalam negara or luar negara...nak nak plak skang nih pilihan raya ntah bila nak buat, kang di buatnya masa tuh aku kat tempat len mau naya xdapat mengundi...kang xpasal-pasal kurang 1 undi..huhuhuhu....tapi semua dah di rancang, so kena la laksanakan gak....haishhh hopefully jangan la pilihan raya next month k....aku terlalu busy...

Sunday, February 19, 2012

Aku dan kanak-kanak....sayang mereka..

Aku suka budak-budak, tersangat-sangat la suka...selalu ingat senang j nak jaga mereka nih, layan kan aje ape yang mereka mahu...tapi itu hanya beberapa jam, pastu baru sedar diri aku bukan la suka sangat melayan kerenah mereka...penat woooo..nak nak plak aku nih bukan sabar sangat..

Dengan mereka kena jaga tone suara bagi lembut-lembut, kang kasar lari pulak budak-budak tuh(serius itu bukan aku) Macam this weekend tetiba dapat call dari pak cik yang mintak tolong tengokkan anaknye, sebab wife die xberapa sihat so kena uruskan wife die dulu....aku pun ok j...

Dalam kepala duk ingat sepupu aku nih berapa orang?? seingat aku la baru 2 orang, tapi bila sampai ade 3 la plak...oh si adik baru lahir bulan 12 yang lalu...ok aku dah cuak..g mana mau jaga 3 orang budak yang umurnye 6 tahun, 2 tahun (mayb) and si baby yang baru 2 bulan????? mmmmm kalau ikut rekod aku sebelum nih, sorang j kot tapi tuh pun macam ribut j, nikan plak 3 orang....haru haru..

Tapi rasa cuak agak berkurang bila tau aku bukan sorang j yang akan menjaga mereka, rupa-rupanye mak mertua pak cik aku ada la...fuhhh lega...xdapat nak bayang cam mana keadaan bila aku sorang j jaga mereka...

Aku nih nak kate pandai sangat jaga budak x la, just ingat-ingat lupe j yela dulu selalu gak kena tolong my mum jaga adik, so xla susah mana...ececeh xsusah ko kate??? nak mandikan baby 2 bulan pun aku xtau nak wat camner, maksud aku xtau nak start dari mana..last sekali aku tanya si kakak cam mana mak die mandikan si adik...berpandukan si kakak aku pun buat la...kih kih kih wat malu j...kira ok la kan aku boley mandikan baby tau, takut gak yela baby kan lembik lagi...seharian menjaga petang memang aku bungkus...xlarat oooo...tabik spring toing toing pada para ibu yang menjaga anak-anak....especially my mum..thanks ma...

Pada aku budak-budak nih cute bila die xmeragam, nak plak kalau yang tembam tuh sedap j aku cubit... xbest bila dah start buat perangai , xmau dengar cakap memang aku jauhkan sikit...sebab aku nih kurang sabar..malas nak layan..itu anak orang kot, kalau anak sendiri len cerita...mmmmm mayb ntah la kena tunggu ada anak sendiri baru boley tau.....


nih baru 2 orang belum masuk si baby....

Saturday, February 18, 2012

Keje di hujung minggu..

Hujung minggu, bagi aku yang keje just 5 hari ni memang sentiasa menanti hari hujung minggu.. semuanya sebab itu hari cuti. Selalu terpikir-pikir nak buat aktiviti ape di hujung minggu, nak p mana untuk cuci mata .xsah kalau xde buat ape-ape, duk rumah??? mmmm....

Esok sabtu, yup hari minggu yang sentiasa di nanti, tapi..... aku keje wehhhh.... so xpayah susah-susah pikir nak cari tempat nak di tuju, hanya opiz tercinta saje. Keje dah sedia menanti, datang seperti di janji dengan kawan sekerja dan buat keje masing-masing.. Rasa lain pulak bila kena keje waktu cuti nih, yelah dikala orang sibuk merehatkan badan di rumah atau berjalan-jalan, aku dan kengkawan duk di opiz siapkan keje (gaya macam kitorang j yang keje waktu cuti)..

Merungut kena keje waktu cuti?? nope..sama sekali tidak..lagi best ade la, sebabnye aku xyah susah-susah pikir nak k mana nak buat ape... tempat dah ade aktiviti pun dah ade... tambahan plak keje aku siap dan lagi best dapat buat dalam keadaan tenang.. xde gangguan dari mana-mana pihak.. kira datang opiz dalam kuantiti yang sedikit amat la tenang... lagi fokus dengan keje ada la... nak buat gaya lembab or pantas pun xkisah...tenang saje.. huhuhuhu... kalau hari biasa jangan harap la..tension woooo....

Baju plak bebas nak pakai ape, xde la formal sangat macam hari biasa, just t-shirt dan jean pun okeh, sangat simple dan selesa dan x terikat dengan waktu keje langsung, senang cite suke hati j nak masuk jam berape pulang jam berapa, kite yang tentu...

senang cite keje hujung minggu nih ade baiknye
keje siap, hati tenang...
kalau hari biasa gaya cam mak cik google bawah nih.....

sangat x best...serius jjjjj...tension ooo..

Tuesday, February 14, 2012

Benda Baru..

Tiap kali masuk tahun baru, secara x langsung usia turut meningkat..kata orang makin meningkat usia kite makin matang,eceh eceh matang la sangat...perangai tuh tetap cam budak- budak... huhuhuhu

Ok tang perangai tuh tolak tepi, ade benda yang lagi penting
...lagi mencabar la...
ape dia????
tunggu....

...xsabar menanti detik itu...
N3

Hari Cinta???

Hari Cinta or nak best sket valentine day...tiap kali 14 february j mula la sana sini penuh ngan bunga....dalam pale memang dah ingat rini valentine day, tapi tula name pun xsambut so ape la makna sume tuh kan....lupe la esoknye..

Nak jadi cite pagi nih cam besa g keje, otw nak g opiz naik 1 lif ngan sorang mamat nih..xtau la bangsa ape kan, tetiba cakap selamat hari cinta kat i...i pun agak blurrr sekejap,almaklum la pepagi buta nih otak x cas lagi..still ting tong...die tambah lagi, x dapat bunga k??? dalam pale i duk pikir, pehal plak la g keje dapat bunga , usahkan bunga silap ari bulan caci maki mu j yang dapat...

Sambil tuh senyum j la kan sampai i teringat balik ape yang special sangat ngan arini...oh baru teringat masa dalam tren , terserempak ngan sorang mamat nih smart habis wooooo..mau jumpa awek ek???hehehehe





Sunday, February 12, 2012

Ahad hari duduk rumah..

Ahad....mmmm hari untuk rehat, duk senyap-senyap kt rumah..mean buat ape yang patut la..kate orang berehat di rumah esok nak keje weh...

Today memang catat sejarah, duk rumah tanpa kuar, even depan rumah pun xjenguk..kira betul-betul duk rumah...selalu jangan harap la nak bertapa kat rumah..bosan oooo duk rumah...rini j rasa malas nak kuar...belajar duk rumah..baca buku tengok tv or buat ape-ape saje asal x rasa bosan...

Hasilnye not bad la..kadang-kadang best gak duk rumah sorang-sorang, bebas buat apa yang patut....eceh eceh..ayat xmau tunjuk betapa busannye duk sorang-sorang..nasib baik la ada aktiviti yang boleh wat leka sekejap tanpa sedar diri sensorang di rumah...

Ni untuk minggu ni dan hari nih..next week oh dah kena pikir nak buat ape..kira isi masa lapang agar xd sikit pun word bosan ada dalam pale otak...oh pikir pikir mana nak p n nak buat ape...mmmm

Thursday, February 9, 2012

Pelbagai rasa...

Hidup sekarang makin lama makin susah dan mencabar...why i cakap macam tuh?? cube uolls tengok balik life korang adakah makin senang dan xde masalah?? k i sorang j yang rasa macam tuh ek???

Ahhhhhhh xkisah la, tapi tu yang i rasa sekarang..Makin meningkat usia, makin banyak plak tanggungjawab yang terletak kat bahu. Rasa macam banyak benda yang perlu pikir especially for long term la..nak buat ape2 kena pikir long term ape jadi kalau buat macam tu..kalau dulu main redah j buat keputusan, pastu nyesal xsudah buruk-buruk pun nangis la...

Bila rasa dah makin berusia ni mula la rasa macam banyak benda xbuat lagi, keje dah lama tapi takat tu j la...wang masuk ntah ke mana-mana perginye..masa nih la sedar..oh aku xbuat nih lagi, melancong sana sini pun xsempat bila asik pikir xcukup wang j...wang yang di simpan nak buat benda len yang faedah la katenye...

Bila pikir dalam-dalam, check balik financial..eh di mana wang pergi?? eh banyak gak wang aku nih...kalau melancong pun boley gak nih...

Senang citer, kite xkan pernah rasa cukup, gaji Rm10k pun belum tentu cukup nak menampung expenses bulan-bulan tuh...kalau asik pikir xcukup j sampai xsempat nak buat sesuatu yang kite nak, memang sangat rugi..ade wang buat la ape korang nak selagi xmelampaui batas..Macam i la gak buat j ape yang rasa dan teringin nak buat...

Motif i merepek dari tadi just nak bagitau, i nak g jalan-jalan...di mana?? hehehehe tu kena tunggu...ohhh xsabar menanti detik itu, jauh dari keje dan sume benda yang memeningkan....

Monday, February 6, 2012

Cuti nak habis dulllll..

Tinggal 1 hari cuti lagi, esok dah kena balik KL..oh boringnye..malas nye rasa hati nak balik KL. Lepas ni kena fokus pada keje...weh esok Thaipusam waaaa hopefully jangan la jalan jem okehhh, xsanggup nak redah jem...serius penat n ngantuk..

Oh mau layan korean drama...daaaa

Saturday, February 4, 2012

Agenda bila bercuti..

Cuti 4 hari rasa cam dah penuh ngan agenda..belum lagi tiba harinye tapi dah bermacam-macam aktiviti yang di rancang nak buat dah ade di kepala...misi cuti kali nih nak cat rumah, tukar wallpaper yang dah lama tuh kepada yang lagi update..

Bermacam-macam color yang i suruh my mom pilih..last sekali my dad suh amik hijau pucuk pisang plus biru lembut untuk siling...mmmmm ntah macam mana la gayanye...takut nak bayangkan...

Kalau boley nak ubah setiap inci dalam rumah nih, tapi bila pikir budget yang agak besar, terpaksa la buat pelan-pelan..

Bukan tuh saje, masa cuti nih agak sibuk memenuhi undangan sana sini hehehe...tu my parents j yang rajin..i p kenduri kawen kakak kawan i j...1 hari dah terisi gak...

Esok bermula pencarian cat dinding, menghadiri kenduri kawen dan mengemas rumah..ececeh bajet cam rajin sangat j....

Tu baru sehari, masih ade 3 hari lagi...to be continue....tettt

Thursday, February 2, 2012

Cuti lagi..

Kalau last week cuti CNY, semalam cuti wilayah, next week plak tambah 2 hari cuti sempena Maulidur Rasul dan Thaipusam... wowww Malaysia nih memang kaya ngan cuti..suka betul...

Keje macam tipu j rasanya, yela baru start keje cuti balik..baru nak semangat bekerja terus masuk mood cuti....alih-alih keje ntah mana cuti ntah mana...

Actually cuti tuh ape? maksud i cuti dari berfikir tentang keje?? atau merehatkan minda ngan melakukan aktiviti len selain keje...contoh shopping, melancong or balik kampung tido jjj...hehehe...
len orang len cara.. bila balik kampung lama2, nak balik bekerja pun rasa malas...ni cuti x cukup k?? atau badan dah besa duk rumah wat benda len, tambah2 bila wat sesuatu dengan orang kite sayang yang jarang2 jumpa, dah tentu keluarga yeeee...

Senang citer kite xpenah puas nak bercuti, asal ingat kena keje j mula la sakit sana sini..mana taknye keje skang makin tension,banyak benda kena fikir sebelum buat ape2...hidup sekarang makin mencabar...teringin nak merasa nikmat cuti yang sebenar tanpa gangguan keje...tapi macam mana ye??

p/s:pada sume selamat bercuti panjang, marilah kite hargai cuti yang sedia ade..xpayah susah2 apply cuti..merepek sudah..bye sume

Wednesday, February 1, 2012

Jauh tapi dekat d hati..

Tetiba rasa rindu pada kawan2 dari sekolah, kolej yang dah lama xupdate cite memasing.. buka FB belek gambar2 lama...rindu sesangat...

Muke sume dah berubah, bukan muke j status pun kebanyakan dari single tukar married. tambah2 ramai yang dah beranak pinak.... nampak sangat lama x update, bukan xsudi nak cari kawan2 lama..cume x berkesempatan j, just keep in touch ngan kawan2 rapat j...nak harap i yang cari memang x la...selalu ade j sorang dua yang akan update kat i ngan cite2 terbaru...huhuhu bagus ade kawan camni...tau sume hal orang gaya cam paparazzi j..

Belek gambar lama, only one word...RINDU...serius rindu giler ngan sume benda yang berlaku ngan teman2...dari mula berjumpa sampai memasing bawa hala tuju sendiri... kawan silih berganti, tapi kawan2 yang pernah hadir xpenah lupe..korang sume tetap di hati walau i xpenah contact huhuhuhu....

Mood tetiba berubah, pesal la tetiba malam nih emo terlebih nih??? aishhh parah nih mentang-mentang esok keje, dan dan emo terlebih....memang rr kalau tengok gambar lama j emo, teringat cerita d sebalik gambar...kan sebalik gambar tuh ade cerita...

esok keje wehhh xmau emo emo..kang ade yang terbawak-bawak kt opiz..mau xsiap keje...akaun banyak xsiap tuhhhhh.....waaaa kesan tekanan keje yang belambak....

Detik 12 tengah malam

Jam dah kul 12 lebih, mata terkebil-kebil mengantuk...hati plak xmau tido lagi....pesal nak tido awal kalau esok cuti kan kan kan...oh yeah esok mesti la cuti tapi pada orang KL j..yang xbestnye boley plak rabu??? tengah2 dua hari keje, cuti pastu keje balik...memang x cun rrr cuti kali nih....

Tapi xp next week nye cuti memang cun habis bila senin n selasa cuti..lebar senyuman, mak kat kampung dah menanti menunggu anak2 balik...ececeh mak yang menanti atau bantal n tilam yang menanti???

Dalam kepala dah set banyak benda nak buat bila cuti next week, yang esok masih menjadi persoalan...xtau nak wat ape...aktiviti memang xd lagi, duk rumah??? tetttt busan... jalan-jalan??? mmmm good idea tapi mau ke mana??? haishhhh pening-pening...

Hampir jam 1 pagi 1 Feb 2012.... mata udah ngantuk mau tido....adios....ikut hati memang xtido la gamaknye...daaaa


Pandu uji broadband baru

Setelah sekian lama susah nak update blog, sekarang xperlu nak risau atau cari mana2 kedai yang ade wifi FREE...lepak berjam-jam just order segelas air..starbucks selalu jadi pilihan...

Lani xpayah risau nak cari wifi, dimana2 pun dah boley layan tenet...setakat nak update blog tuh memang boley sangat dengan adenye broadband yang baru beli..hihihihi...baru j plan nak guna brand biru.. last last cik ijau gak yang diambil...

dah ade broadband nih makin bertambah busy la mengupdate blog nih..kalau boley 24hrs nak mengadap tenet....senyum sampai telinga bila dapat berinternet semula :)


..............testing.....testing.............testing......pandu uji broadband baru....huhuhuhu...