nuff ads

Saturday, November 10, 2012

Anugerah Skrin 2012

Tak tahu nak cakap apa pasal Anugerah Skrin 2012 kali nih, yang pasti ni lah anugerah skrin yang pertama kali buat I tak tengok sampai habis...selalu kalau dah start tengok sesuatu rancangan macam nih memang sampai habis ku tunggu...tapi kali nih mmmmmm....

Sejujurnya lah Anugerah Skrin kali nih memang hambar dan merapu, dah macam tengok pementasan budak2 skolah j gayanya...opsss ampun yaaa tapi tuh la yang I rasa..tengok komen kat FB pun kebanyakannya ramai yang cakap hambar dan merapu..

Yang best pada I pun bab Rita dan Ady Putra dan juga penyampai yang banyak menghidupkan suasana..nak harapkan penyampai??? eh depa tuh penyampai k??? sungguh I xfaham.mungkin salah I juga x tengok dari awal dan xsampai habis pun, lalu ia tergantung di situ...

Dari duk layan anugerah skrin 2012 bek layan cite korea, nah amik kau dah tersangkut nak tengok sampai habis...

Sunday, November 4, 2012

Andai dia jodohku..

Andai dia jodohku..

Dia entah mana hadirnya aku tak tahu
Menanti dan menanti tanpa mengharap dia hadir
Ku pasti janji Allah, tiap umatNYA ada jodoh masing-masing
Tidak cepat mungkin lambat
Bukan di dunia mungkin di sana kita kan bertemu..insyaAllah

Dia hadir tatkala hati masih kosong
Salam perkenalan ku sambut dengan senyuman
Hari berganti hari..
Tanpa sedar ada benih cinta yang tumbuh di dalam hati..

Tapi ada sesuatu yang menghalang untuk aku terima dirinya..
Puas sudah ku cuba jauhinya
Pada Tuhan ku curahkan segalanya
Dengan linangan air mata, memohon petunjuk dariNYA..

Namun siapa aku untuk menghalang semua ini???
Sejauh mana aku pergi, dia tetap hadir....
Lalu padanya ku katakan
Jumpalah pada yang berhak ke atasku (ibu n bapaku)
Andai dia jodohku..
InsyaAllah kita kan bersama...

Suatu hari ku terima khabar gembira dari kampung...
Pinanganya di terima baik oleh keluargaku...
Termenung seketika menerima khabar ini..
Adakah ini petunjuk dari mu ya Allah???
Aku pasrah dan menyambutnya dengan penuh syukur..

Andai dia jodohku....
Aku terima dengan hati yang terbuka..
Sedikit demi sedikit ku bukakan pintu hati buatnya..
Mengenali siapa dirinya..

Dia insan biasa yang tak sempurna..
Owh bukan kesempurnaan yang ku cari..
Cukup la sekadar melengkapi diriku
Dia yang ku kenal punya kesabaran yang tinggi
Seorang yang sederhana..tempat aku luahkan rasa hati..

Namun dia juga punya kelemahan...
Kelemahan yang harus aku terima
Seperti mana dia menerima aku seadanya..

Kini yang tinggal hanya akad
yang bakal menyatukan kami....

Pada Tuhan ku mohon
Andai dia jodohku...
Satukan hati kami
Ku mohon di permudahkan segalanya..

Dia mungkin tak sekacak atau sehebat
Aaron Aziz atau Fahrin Ahmad (aku minat giler ngan depa nih)
Tapi dia mendapat tempat di hatiku...

Dia Imamku dan aku makmumnya....

p/s: aku bukan penyair bukan juga siapa2 yang di kenali..aku hanya blogger picisan yang sekadar meluahkan apa yang aku rasa...peace yooo..

Tuesday, October 30, 2012

Aku Blogger..Dulu, kini dan selamanya..

Assalamualaikum...lani dalam diam tak diam dh 3 tahun I jadi penulis blog..tapi kalau ikutkan dah lebih dari tuh. Kalau x salah la kan I start menulis nih dari zaman friendster lagi...owh kira dah lama sangat tuh, zaman jadi budak kolej yang baru belajar nak guna komputer tuh...tapi sayang hasil tulisan d friendster sudah hilang sebab akaun tuh dah lama di tutup sejak adanya FB... sayangnye laaa...dalam duk bosan nih belek balik hasil tulisan dulu-dulu kala, mak ehhh gelinye betoi ka tuh tulisan I??? baca balik tapi sekejap j tahan, xsanggup aihhh....sebenarnya bagus gak jadi blogger nih , setiap benda yang berlaku di abadikan dalam bentuk penulisan tuk kenangan d masa depan..anak cucu pun boley baca...ehemm terkenang zaman2 baru nak belajar guna komputer..mula dgn chatting d laman sosial..laju j menaip tapi bila pensyarah bagi esemen terkedek ko menaip..bagaikan siput j.. akhir kata benci betul menaip guna hp nih...

Saturday, October 6, 2012

Gumbiranya nak kawen...

Aish tengok tajuk cam gedik semacam j..tahu la nak kawen tapi sume persiapan dah siap k??...try buat checklist tengok apa yang dah buat..baju nikah & sanding, kad kawen, khemah tuk kenduri, menu tuk hari tuh , doorgift dah hampir siap, tinggal la benda-benda lain yang masih dalam proses menyiapkan. Lani asik duk sibuk belek majalah pengantin, masuk butik pengantin, cari barang-barang untuk doorgift. Siap cari tukang jahit tempah baju nikah, klu boley nak grand dan lip lap lip lap kau biar silau mata yang memandang...Sume persiapan kalau boley nak sempurna xmau cacat cela, barang mahai2..xmain cikai2 okeh..

Jemputan kalau boley nak panggil 1 Malaysia biar sume tengok my wedding, kalah Datuk Siti kau..yang nih dah melampau sangat, ingat kau artis??? cer taip nama kau kat Mr Google, die pun segan nak cari nama kau...memang xd dalam senarai orang2 glamor lagi berpengaruh, yang ada mungkin sebab pinjam loan belajar tapi xbayar..aduss malu pulak yang dapat..(i bayar okeh tiap2 bulan)

Tuh jemputan belum tengok pelamin bagai, nak yang kerusi besar dan tinggi, kerusi sampan  la yang bentuk frame la dan ntah ape2 lagi pun i xtau...Sume nak nampak mahai dan grand xmau sama dengan orang lain...
Hah bab nih paling kite suke sebut dan tanya...berapa wang hantaran ko?? kalau boley nak hebah 1 dunia hantaran i paling tinggi xmain la takat bawah 10k.. nak nak plak kalau blajar tinggi2 sampai oversea..

Aish makin melampau pulak cerita i...sebenarnya wedding i besa2 j, kate orang yang simple sudah..takat ikut kemampuan j.kalau datang xyah la nak banding2 kan sangat i bukan artis pun xd sape kenal pun...Mr Google pun xkenal nikan orang lain..

Okeh i nak masuk bab pilu pulak.....

Dalam duk sibuk membuat persiapan perkahwinan terlintas sesuatu yang kalau boley memang xpenah pikir lagi teruk xnak pikir langsung..yaa persiapan tuk kematian...........................................................................
...........................................................senyap seribu bahasa........................................................
.............................................................tanya pada diri................................................................................

Kain kafan dah siap beli k? dah sedia k nak hadapi sakaratul maut? kalau nak kawen pun hati dup dap dup dap nih nak mati perasaan yang sama k yang bakal kite rasa?? kalau tarikh nikah dah ada, kita dah siap sume benda, nih tarikh kematian yang xtahu bila akan tiba, kita dah sedia apa yang patut k?? kalau doorgift kite dah boley cari siap-siap, doorgift  a.k.a amal jariah kite yang nak bawak kat sana dah siap k? jemputan yang datang masa kenduri kawen sama ramai k masa kite mati kelak?? kalau masa majlis kawen ramai yang sibuk nak nyanyi sakan walau suara sumbang ada hati perasan diri tuh artis, masih sudi k nak bacakan yasin tuk kite? kalau masa kawen kite berpasangan kelak masa mati kite berseorangan gak kan... kalau ikutkan banyak lagi persoalan-persoalan yang kalau di ungkai satu persatu mau demam memikirkan...

Yaaa mengaku terlampau mengejar keduniaan sampai terlupa yang kita bakal menghadapi saat kematian suatu hari nanti..mungkin hari ini terlalu sibuk nak buat persiapan perkahwinan, terlupakah kita mungkin di tengah-tengah persiapan itu, mungkin kematian yang mendahuluinya...

Nih pesal emo tetiba sebut soal mati bagai..serius jauh d sudut hati diri sangat takut dengan kematian, tahu diri x sedia apa2 pun nak menghadapinya..walau tahu mati itu pasti...

Tetiba i terpikir kenapa diri lebih risau memikirkan persiapan perkahwinan yang dah tentu tahu tarikhnya,sedang kematian itu tidak bertarikh...Terlalu mencari kesempurnaan tuk bersama orang yang kita cintai iaitu manusia, sedang kita lupa cinta nan satu itu...

Cinta Manusia Cinta Tak Pasti, Cinta Allah Cinta Abadi
Tapi yang mana satu lebih kita kejar???
Tepuk dada tanya iman...

Nih nak tanya my IMAN, kite nih dah sedia nak hadapi kematian lalu bertemu cinta sejati iatu Allah k???
mmmmm....rasa dah tahu jawapannya...cari sejadah cari telekung...


Tempat kita suatu hari nanti...

p/s: catatan kali nih xd kaitan dengan sesapa okeh, nih hanya tuk peringatan diri sendiri yang lately banyak baca kisah sedih orang lain yang kematian orang di sayangi.....serius cakap diri memang terkesan habis, lalu cuba bertanya pada diri...xsalah kalau kadang kala kite bercerita soal mati, ingat mati tuh kan wajib..thanks..






Sunday, September 23, 2012

InsyaAllah..


Termeterai 1 janji
.
.
.


Antara dua hati
.
.
.


Ke arah membina sebuah
.
.
.


InsyaAllah
.
.
.


Moga dipermudahkan ameen...


Wednesday, September 12, 2012

September

Salam pada yang sudi membaca blog picisan nih, ececeh bajet diri tuh hot la kalau ade orang yang bace.xp biar perasan sendiri ada orang yang baca walau pun yang selalu buka diri sendiri.

mmmmm.....dari i merapu baik  i bercerita pasal diri,bukan la tentang diri sangat pun tapi lebih kepada orang2 terdekat dengan i, senang cite kamceng la ni sahabat sehidup semati la katekan..ok kite mulakan sekarang cewahhh...

 I mulakan cerita dengan sejarah yang berlaku di dalam dan luar negara dulu barulah cerita setempat..

September bulan yang penuh sejarah buat negara kite kerana setiap tahun iaitu 16 Sept kite rakyat Malaysia akan mengingati tarikh ini sebagai Hari Malaysia(kalau nak tau lebih detail sejarah pasal tarikh nih sila google ea)selain tuh ia juga tarikh penting kerana di suatu tempat lahir seorang bayi yang secara xlangsung berkongsi tarikh sejarah dengan negara tercinta(motif di sini sila ingat itu tarikh beday penulis maka paham2 la ye kepada sesiapa yang mengenali apa yang patut anda buat ea)11 Sept juga kalau uolls igt la kan hancurnya WTC di US(sila tanya Mr google juga)kita ringkaskan aje cerita ye...

8 Sept yang lalu juga merupakan tarikh penting buat sahabat baikku lin yang selamat bergelar puan. selamat sudah sorang hamba Allah..14 Sept pulak sorang lagi yang bakal menamatkan zaman bujang tahniah sha....alhamdulillah i sebagai kawan baik sangat gembira dengan bertukarnya status korang...insyaAllah akan ku cuba hadirkan diri d setiap majlis...p kenduri orang rasa sangat best sebab makan free dan bergambar sakan, yang xbest kalau tahu kita masih bujang mula lah soklan-soklan cepu cemas di lontarkan...kadang-kadang malas dah nak jawab,kalau dah kawen plak lain pula soklannya..hailaaa soklan yang sama berulang-ulang kan...eh bukan mengeluh bila ada yang bertanya nih tandanya orang ambil berat pasal kita..think positive k..

Kalau nak bercerita pasal diri rasa malas nak panjang-panjang, senang cerita nanti kan saja bila sampai masa akan ada la cerita tentang penulis...hihihihi saja j nak bagi suspen... hah tuh la die antara cerita yang berlaku d bulan September nih...erkk boley ek cakap camnih...mmm..belasah j la kan..

Akhir kata saya sayang kamu...erkkk tetiba.ok bye

Wasalam...Sekian..

Tuesday, September 4, 2012

Sedap tapi...


Nih namanye ketupat palas memang sangat popular di kelantan..menu wajib di hari raya..xsah kalau xd sedap sesangat sampai menambah berbiji-biji tanpa rasa bersalah..

Macam i cakap tahun nih memang beraya di kampung tercinta kelate..di pagi raya memang dah tertinjau-tinjau mencari ketupat palas...senyum bila nampak barang yang dihajati seperti memanggil-manggil..tak pandang kiri dan kanan dengan lafaz bismillah selamat mendarat ke dalam perut yang memang kecik..puasa kurus la kejap..

Beraya ke rumah sedara mara dan paling di nanti rumah cik dah, mak cik tercinta yang memang ku tunggu ketupat palasnya....ececeh sampai j ada la borak-borak sket sekadar berbahasa sambil mata menjeling ketupat palas..dari hanya makan ketupat palas kosong sampai la siap cicah dengan rendang yang ntah sape buat..memang sedap xingat..bersama sepupu yang kaki makan ntah berapa biji habis ku telan...lupa sudah yang diri memang xleh makan pulut...memang xd rasa bersalah langsung...

Kini dah beberapa hari kita beraya...perut plak dah mula berdondang sayang mogok sakit sana sini..sume nih kesan dari makan terlebih...hati menafikan sebab ketupat palas yg ku bedal tuh..tidak sama sekali ,alasan yg dberi perut terkejut j tuh..hihihihi...jumpa doc plak dh macam dgr ceramah psl kesihatan..sungguh la makin sakit jadinya...

p/s:jaga kesihatan jangan hanya fikir nak makan sedap j, kita hidup bukan untuk hari ini saja...mmmmmm tahun depan cari lagi ketupat palas...hihihihi memang xmakan saman...


Tahap kebosanan yang melampau..

Owh hari ini sangat la bosan, tahap melampau sudah.....mentang-mentang la hari nih terbalik awal dari biasa, eh bukan kaki balik malam-malam buta, tidak sama sekali. Tapi hari ni senyap xtau nak watp..senyappp..... hanya jari jemari j bergerak k sana k mari mencari hiburan di internet...hurmmmmm

Sungguh la bila hati dah melayang jauh k luar sana, duk rumah pun bosan padahal bukan xd benda nak buat..hailaaaa...mulut memang dah terkunci bisu tanpa bicara..mata layu-layu membayangkan bantal dan selimut....

Hati xmau tido..owh kerasnya hati masih tergedik xmau beradu lagi..memang bosan bosan..hati rasa kosong kosong ewah dah macam lagu najwa latiff la plak...


tiada kata seindah bahasa....tetiba

Saturday, August 25, 2012

Raya 2012

Assalamualaikum..selamat hari raya semua, dah masuk hari k 7 kita menyambut hari raya.Tahun nih i & keluarga beraya d kampung halaman nun d kelate..perasaan sangat la gembira bila dapat berkumpul dengan sanak saudara...yela bukan senang nak kumpul semua orang dalam satu masa, tambahan pulak tahun nih raya terakhir bergelar single..memang raya sakan la kan...raya sudah kini tibalah masa untuk fokus pada benda lain plak...memang sangat2 busy la lepas nih....owh sebelum berundur i nak ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir& Batin pada semua yang mengenali....sekian terima kasih:-)

Sunday, July 29, 2012

Hati..

mmmmm...tiada ayat yang mampu menggambarkan rasa hati.Ada pelbagai rasa gembira, sedih, duka dan bermacam2 lagi..haila sungguh terasa nikmat yang Allah berikan..sesungguhnya hati itu Allah yang pegang, dari rasa kosong ia mula terisi..

Sungguh memang tiada ayat penyambung lagi, Noktah...

ragam raya..

Assalamualaikum...

Tiap kali bulan puasa datang benda yang sering difikirkan adalah persiapan tuk raya..heee bohong la kalau xfikir langsung kan...kalau boley sebelum puasa lagi baju raya dah siap tempah..eh eh tuh macam i j..hihihi.. bukan tuh j masa nih la kawan-kawan atau sesapa j cuba nak promote biskut raya memasing, macam2 jenis dan bentuk kita boley tengok. kekadang sampai nama biskut pun dah pelik2..alahai..

Nak tolak mentah2 dengan kata i buat sendiri biskut raya cam tak sampai hati mmmm...akhir sekali tengok yang mana tak buat baru beli...yang nih lebih kepada kerepek2 la kan..masa raya nanti pun bukan orang suka makan pun, sekadar buat syarat letak atas meja orait la kan...sekarang nih pergi k supermarket dah boley beli biskut raya, tinggal tunjuk j mana yang berkenan..tapi tuh la rasa tak puas bila beli, kalau boley nak buat sendiri baru la rasa nak raya kan...ececeh macam rajin bebenor lah diri tuh membuat biskut raya, tuh pun bila kena paksa dengan mak baru tergedik2 buat...

Itu baru baju dan biskut raya j, belum masuk yang lain macam segala barang2 rumah kalau boley nak baru aje langsir la kerusi la tuh nasib bek tak mintak tukar rumah baru..mau pengsan memikir semua tuuh...haila masa nih la perbelanjaan meningkat mendadak kalau ikut nafsu mau kering poket..duit raya pun xmasuk lagi tuh,mmmm...agak2 xbagi duit raya ok x? dengan alasan budak2 bukan tau guna duit pun hihihihi...itu terpulang kalau mampu bagi j la, kalau x duk diam j la..

Tahun nih i dan family insyaAllah akan beraya di kampung tercinta jauh di pantai timur nun..rasa hati dah x sabar sangat dah nih, rindu pada keluarga di sana dan paling penting dapat berkumpul dengan semua ahli keluarga yang memang payah nak jumpa...

Akhir kata buat la persiapan raya tuh ala kadar j, yang penting adalah kumpul pahala di bulan yang mulia ini bulan Ramadhan...

nah tuk tatapan korang sume...


Wassalam....

Friday, July 27, 2012

puasa 2012..

Hari nih dah masuk hari ke 7 kite berpuasa. dah 7 hari tuh rasa macam cepat j masa berlalu,dalam beberapa hari nih rasa2 nya dah berapa banyak amal jariah yg dah kite buat? soklan lebih pada diri sendiri...mmmm....kalau ikut kan banyak nak buat masa bulan puasa nih..nak khatam al-quran, kejar buat terawih & macam2 lagi....itu rancangan sebelum puasa...dah masuk puasa sambil membilang dengan jari mengira dah berapa banyak yang dah di buat...putus nafas bila mengenangkan masih banyak yang tertinggal....alahai....terkedek-kedek mengejar baki hari yang tinggal...yup masih ada masa..insyaAllah

Monday, May 28, 2012

Satu Permulaan..

Alhamdulillah dah lepas 1 perkara, tapi masih banyak yang menanti..
Bila dah buat keputusan ke arah itu, haruslah bersedia dari segala segi mental dan fizikal..
Cabaran dan dugaan sedia menanti,harus tabah dan banyak bersabar.
Ini hanya SATU PERMULAAN...



Wednesday, May 23, 2012

Kata-kata Penawar Duka


Antara kata-kata yang buat aku yakin semula...

Apabila kau letih dan hilang semangat.....
Allah tahu betapa kau telah mencuba sedaya upaya
Apabila tangisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan...
Allah telah mengira titisan air matamu
Apabila kau rasa ketinggalan dan masa meninggalkanmu..
Allah setia di sisimu
Apabila kau telah mencuba segalanya tetapi tidak tahu tujuan....
Allah ada jalan penyelesaiannya
Apabila tidak ada yang bererti buatmu, keliru dan kecewa...
Allah adalah jawapannya.

Tuesday, May 15, 2012

Sekadar luahan rasa

Salam, dah lama blog nih terbiar usang tanpa apa-apa catatan...bukan berhenti menulis, cume memberi masa pada diri untuk bertenang dan merenung kembali ape yang berlaku.. yup dalam beberapa bulan nih banyak perkara yang di luar jangkaan berlaku dalam hidup..setiap detik banyak yang berlaku dan merubah perancangan yang dah sedia di atur..kita hanya mampu merancang, dan DIA yang menentukan segalanya.sape kita mahu menentang tiap yang berlaku??

Banyak soalan yang tak mampu di jawab dan memuaskan hati tiap orang yang bertanya, bagaimana harus dijelaskan kalau ia melibatkan sesuatu yang sukar ditafsirkan???misalnya soal hati..hati tu Allah yang pegang, bila-bila masa DIA boley merubah hati seseorang...usah ditanya mengapa aku memilihnya, tiada jawapan yang boleh aku beri..hanya DIA yang tahu dan mengerti...

Tiap keputusan yang di ambil pasti akan ade yang terluka, aku tak mampu membahagiakan semua orang..dan keputusan yang di buat berdasarkan apa yang aku rasa perlu pada waktu itu..aku tak mampu membaca pemikiran orang.. seperti tulisan aku ini, mungkin akan ada yang salah faham padahal niat di hati hanya ingin mencatat sesuatu dalam blog (dah name pun blogger kan)... Maaf mungkin aku tersalah tafsir atau secara tak sengaja melukakan hati sesiapa tanpa aku sedar.banyak hati yang perlu dijaga mungkin aku terlepas pandang..beribu-ribu maaf..

Alhamdulillah keputusan yang aku buat diterima dengan hati yang senang oleh orang penting dalam hidup keluarga dan juga my best friends...

p/s: to my best friends.. korang kenal aku lebih dari aku kenal siapa diri aku...



Wednesday, April 4, 2012

Aku Mencintainye Sepenuh Hati....Noktah...

mmmm..macam mana nak mulakan ye?? dari saat aku kenal die atau dari saat kami bertentang mata??hari pertama melihatnye aku udah terpaut..dari suaranye, matanya, usapannya amat menyenangkan dan mendamaikan.....

Dari sehari ke sehari kami makin rapat dan rasa amat disayangi dan selamat berada dalam dakapannye...bila aku sedih die dengan penuh sabar dan kasih sayang menenangkan aku...

setiap gerak geri aku diketahui..pernah dulu aku merasakan die silap dalam menilai aku, tapi lama kelamaan bila usia makin bertambah, aku mula faham dan akui die memang kenal siapa aku sebenarnya....kate orang memang xde ruang nak kelentong la...sume ada dalam tangannya..

mmmmm....kalau nak diceritakan setiap apa yang berlaku antara aku dan die memang xkan pernah habis... yang aku tahu cintanya padaku adalah sejati....

setelah cintaku pada Allah dan Rasul...die cintaku yang seterusnya....
yup my mother...
I
Love
U
Ma
.
.
Selamat Hari Lahir

Takde yang lebih penting dari melihat senyuman dan kegembiraan seorang ibu yang melahirkan kite ke dunia ini...My mum adalah segalanya...





Saturday, March 24, 2012

Trip to Langkawi - Part 2

Hari kedua di Langkawi...
aktiviti d teruskan dengan mencuci mata di Island Hopping (Pulau Beras Basah , Eagle feeding dan lain-lain). Aktiviti yang nih kena naik bot, sangat-sangat la best dapat menikmati keindahan alam dan angin bot yang kuat...mmm betul k ayat nih??


Malam pula keluar sebentar ke Pekan Kuah menikmati keindahan malam sambil membeli belah...actually niat sebenar nak teman kawan beli barang, sudahnye diri sendiri yang TERbeli....

Sambil jalan-jalan ternampak gerai bihun sup d pasar malam, kalau dah nampak bihun sup memang xsah kalau x rasa..kate orang alang-alang sampai k Langkawi ape salahnye rasa makanan mereka...hihihihi....

Esok pula aktiviti lain plak...kali nih InsyaAllah berjalan-jalan dengan pasangan baru kawen...


Thursday, March 22, 2012

Trip to Langkawi

Kini berada di Langkawi menikmati cuti bersama teman baikku ain..
Rasa sangat best bila tak perlu bersesak-sesak dengan orang ramai
almaklum la kitorang memang merancang bercuti waktu keje baru best nak jalan-jalan.

Antara aktiviti kami...

Hari pertama sampai sudah keluar mencari coklat...rambang mata masa memilih..

aktiviti wajib...posing sana sini buat kenangan masa depan...

Esok masih banyak aktiviti yang di rancang....

Monday, March 19, 2012

Usop Sontorian

Yup usop sontorian, sape la yang xkenal kan...kalau zaman-zaman i kecik dulu ni la kartun paling best n wajib tengok...kate orang xsah lah kalau xtengok, asal cuti ujung minggu j sure pepagi buta dah terpacak depan tv menunggu cite nih..eh cite nih petang or pagi ek?? lupe sudah..

Punya la minat sampai terbawak-bawak dalam kehidupan seharian...al kisahnye i ade join satu kelab kat skolah..mmm kalau xsalah kelab pembimbing rakan sebaya ....diri sendiri pun tak terbimbing hahahha... nak jadi cite kitorang wat 1 group and i d tugaskan untuk menulis nama setiap ahli kumpulan... okey dah mula gabra, almaklum la i nih mudah gabra bila kena buat sesuatu nak pulak ramai yang memandang, tapi terpaksa jua tulis. Yang bestnye dalam group tuh ade nama yusof..agak-agak korang la kan , name apekah yang i tulis kat kertas itu???

Yuppp usop..... tapi nasib baik xsempat habis tulis sontorian.. bila mana tetiba my fren tegur i dah salah tulis..empunya nama ape lagi pandang semacam kat i...hik hik hik... ampun ya...pastu dan dan i xmau tulis lagi,terpaksa la my fren ambik alih...hihihihihi....

Usop sontorian...hihihihi..

Tuesday, February 21, 2012

Cara aku hilangkan tekanan..

Yup sekarang nih memang banyak tekanan yang datang dari banyak sebab..di office, rumah atau keadaan sekeliling kite pun boley jadi punca kite tertekan...aishhh lumrah hidup, xde tekanan xd la life...yela cube korang bayangkan kalau hidup nih senang sangat ikut macam yang di rancang pun xbest gak kan...tekanan tekanan gak babe, yang penting jangan over sampai xterlawan sudah...

Macam aku, kalau tension j cara paling senang dan mudah aku suka borak or cari topik yang best sambil-sambil tuh gelak ketawa ngan kawan-kawan, tapi awas jangan melampau sudah...kang ade yang kate buang tebiat...xpun jalan-jalan ukur bangunan, tawaf satu bangunan pun orait gak..otak tengah tension mana perasan yang kite dah pusing tempat yang sama banyak kali...

Selain tuh larikan diri sebentar dari tempat yang buat kepala lagi tension, example la kalau aku tension sebab hal office, aku suke lencong kejap kat tempat len..buat-buat la ade hal kejap...tu sekadar melepaskan lelah sebentar la..

Tapi kan dalam banyak-banyak benda, balik kampung jumpa family adalah cara paling berkesan hilangkan tekanan...ntah la bila aku bersama family, aku rasa selamat dan segala masalah, tekanan jiwa or ape-ape yang xmenyenangkan hilang bila dapat berborak ngan family...kira nih ubat paling mujarab la.....

mmmmmm.....aku tengah tension nih...kena balik jumpa family lah nih..rindunye...

Monday, February 20, 2012

Tanpa sedar aku terlalu busy rupenye...

Aku bukan sesape bukan artis mahu pun orang penting dalam negara..tapi busy aku mengalahkan mereka-mereka yang aku sebut tuh...tanpa aku sedar bulan nih dan bulan depan jadual aku memang penuh..kalau boley tiap minggu ade j halnye..wellll orang hot memang cam nih...huhuhuhu

Macam next month banyak tempat nak p, baik dalam negara or luar negara...nak nak plak skang nih pilihan raya ntah bila nak buat, kang di buatnya masa tuh aku kat tempat len mau naya xdapat mengundi...kang xpasal-pasal kurang 1 undi..huhuhuhu....tapi semua dah di rancang, so kena la laksanakan gak....haishhh hopefully jangan la pilihan raya next month k....aku terlalu busy...

Sunday, February 19, 2012

Aku dan kanak-kanak....sayang mereka..

Aku suka budak-budak, tersangat-sangat la suka...selalu ingat senang j nak jaga mereka nih, layan kan aje ape yang mereka mahu...tapi itu hanya beberapa jam, pastu baru sedar diri aku bukan la suka sangat melayan kerenah mereka...penat woooo..nak nak plak aku nih bukan sabar sangat..

Dengan mereka kena jaga tone suara bagi lembut-lembut, kang kasar lari pulak budak-budak tuh(serius itu bukan aku) Macam this weekend tetiba dapat call dari pak cik yang mintak tolong tengokkan anaknye, sebab wife die xberapa sihat so kena uruskan wife die dulu....aku pun ok j...

Dalam kepala duk ingat sepupu aku nih berapa orang?? seingat aku la baru 2 orang, tapi bila sampai ade 3 la plak...oh si adik baru lahir bulan 12 yang lalu...ok aku dah cuak..g mana mau jaga 3 orang budak yang umurnye 6 tahun, 2 tahun (mayb) and si baby yang baru 2 bulan????? mmmmm kalau ikut rekod aku sebelum nih, sorang j kot tapi tuh pun macam ribut j, nikan plak 3 orang....haru haru..

Tapi rasa cuak agak berkurang bila tau aku bukan sorang j yang akan menjaga mereka, rupa-rupanye mak mertua pak cik aku ada la...fuhhh lega...xdapat nak bayang cam mana keadaan bila aku sorang j jaga mereka...

Aku nih nak kate pandai sangat jaga budak x la, just ingat-ingat lupe j yela dulu selalu gak kena tolong my mum jaga adik, so xla susah mana...ececeh xsusah ko kate??? nak mandikan baby 2 bulan pun aku xtau nak wat camner, maksud aku xtau nak start dari mana..last sekali aku tanya si kakak cam mana mak die mandikan si adik...berpandukan si kakak aku pun buat la...kih kih kih wat malu j...kira ok la kan aku boley mandikan baby tau, takut gak yela baby kan lembik lagi...seharian menjaga petang memang aku bungkus...xlarat oooo...tabik spring toing toing pada para ibu yang menjaga anak-anak....especially my mum..thanks ma...

Pada aku budak-budak nih cute bila die xmeragam, nak plak kalau yang tembam tuh sedap j aku cubit... xbest bila dah start buat perangai , xmau dengar cakap memang aku jauhkan sikit...sebab aku nih kurang sabar..malas nak layan..itu anak orang kot, kalau anak sendiri len cerita...mmmmm mayb ntah la kena tunggu ada anak sendiri baru boley tau.....


nih baru 2 orang belum masuk si baby....

Saturday, February 18, 2012

Keje di hujung minggu..

Hujung minggu, bagi aku yang keje just 5 hari ni memang sentiasa menanti hari hujung minggu.. semuanya sebab itu hari cuti. Selalu terpikir-pikir nak buat aktiviti ape di hujung minggu, nak p mana untuk cuci mata .xsah kalau xde buat ape-ape, duk rumah??? mmmm....

Esok sabtu, yup hari minggu yang sentiasa di nanti, tapi..... aku keje wehhhh.... so xpayah susah-susah pikir nak cari tempat nak di tuju, hanya opiz tercinta saje. Keje dah sedia menanti, datang seperti di janji dengan kawan sekerja dan buat keje masing-masing.. Rasa lain pulak bila kena keje waktu cuti nih, yelah dikala orang sibuk merehatkan badan di rumah atau berjalan-jalan, aku dan kengkawan duk di opiz siapkan keje (gaya macam kitorang j yang keje waktu cuti)..

Merungut kena keje waktu cuti?? nope..sama sekali tidak..lagi best ade la, sebabnye aku xyah susah-susah pikir nak k mana nak buat ape... tempat dah ade aktiviti pun dah ade... tambahan plak keje aku siap dan lagi best dapat buat dalam keadaan tenang.. xde gangguan dari mana-mana pihak.. kira datang opiz dalam kuantiti yang sedikit amat la tenang... lagi fokus dengan keje ada la... nak buat gaya lembab or pantas pun xkisah...tenang saje.. huhuhuhu... kalau hari biasa jangan harap la..tension woooo....

Baju plak bebas nak pakai ape, xde la formal sangat macam hari biasa, just t-shirt dan jean pun okeh, sangat simple dan selesa dan x terikat dengan waktu keje langsung, senang cite suke hati j nak masuk jam berape pulang jam berapa, kite yang tentu...

senang cite keje hujung minggu nih ade baiknye
keje siap, hati tenang...
kalau hari biasa gaya cam mak cik google bawah nih.....

sangat x best...serius jjjjj...tension ooo..

Tuesday, February 14, 2012

Benda Baru..

Tiap kali masuk tahun baru, secara x langsung usia turut meningkat..kata orang makin meningkat usia kite makin matang,eceh eceh matang la sangat...perangai tuh tetap cam budak- budak... huhuhuhu

Ok tang perangai tuh tolak tepi, ade benda yang lagi penting
...lagi mencabar la...
ape dia????
tunggu....

...xsabar menanti detik itu...
N3

Hari Cinta???

Hari Cinta or nak best sket valentine day...tiap kali 14 february j mula la sana sini penuh ngan bunga....dalam pale memang dah ingat rini valentine day, tapi tula name pun xsambut so ape la makna sume tuh kan....lupe la esoknye..

Nak jadi cite pagi nih cam besa g keje, otw nak g opiz naik 1 lif ngan sorang mamat nih..xtau la bangsa ape kan, tetiba cakap selamat hari cinta kat i...i pun agak blurrr sekejap,almaklum la pepagi buta nih otak x cas lagi..still ting tong...die tambah lagi, x dapat bunga k??? dalam pale i duk pikir, pehal plak la g keje dapat bunga , usahkan bunga silap ari bulan caci maki mu j yang dapat...

Sambil tuh senyum j la kan sampai i teringat balik ape yang special sangat ngan arini...oh baru teringat masa dalam tren , terserempak ngan sorang mamat nih smart habis wooooo..mau jumpa awek ek???hehehehe





Sunday, February 12, 2012

Ahad hari duduk rumah..

Ahad....mmmm hari untuk rehat, duk senyap-senyap kt rumah..mean buat ape yang patut la..kate orang berehat di rumah esok nak keje weh...

Today memang catat sejarah, duk rumah tanpa kuar, even depan rumah pun xjenguk..kira betul-betul duk rumah...selalu jangan harap la nak bertapa kat rumah..bosan oooo duk rumah...rini j rasa malas nak kuar...belajar duk rumah..baca buku tengok tv or buat ape-ape saje asal x rasa bosan...

Hasilnye not bad la..kadang-kadang best gak duk rumah sorang-sorang, bebas buat apa yang patut....eceh eceh..ayat xmau tunjuk betapa busannye duk sorang-sorang..nasib baik la ada aktiviti yang boleh wat leka sekejap tanpa sedar diri sensorang di rumah...

Ni untuk minggu ni dan hari nih..next week oh dah kena pikir nak buat ape..kira isi masa lapang agar xd sikit pun word bosan ada dalam pale otak...oh pikir pikir mana nak p n nak buat ape...mmmm

Thursday, February 9, 2012

Pelbagai rasa...

Hidup sekarang makin lama makin susah dan mencabar...why i cakap macam tuh?? cube uolls tengok balik life korang adakah makin senang dan xde masalah?? k i sorang j yang rasa macam tuh ek???

Ahhhhhhh xkisah la, tapi tu yang i rasa sekarang..Makin meningkat usia, makin banyak plak tanggungjawab yang terletak kat bahu. Rasa macam banyak benda yang perlu pikir especially for long term la..nak buat ape2 kena pikir long term ape jadi kalau buat macam tu..kalau dulu main redah j buat keputusan, pastu nyesal xsudah buruk-buruk pun nangis la...

Bila rasa dah makin berusia ni mula la rasa macam banyak benda xbuat lagi, keje dah lama tapi takat tu j la...wang masuk ntah ke mana-mana perginye..masa nih la sedar..oh aku xbuat nih lagi, melancong sana sini pun xsempat bila asik pikir xcukup wang j...wang yang di simpan nak buat benda len yang faedah la katenye...

Bila pikir dalam-dalam, check balik financial..eh di mana wang pergi?? eh banyak gak wang aku nih...kalau melancong pun boley gak nih...

Senang citer, kite xkan pernah rasa cukup, gaji Rm10k pun belum tentu cukup nak menampung expenses bulan-bulan tuh...kalau asik pikir xcukup j sampai xsempat nak buat sesuatu yang kite nak, memang sangat rugi..ade wang buat la ape korang nak selagi xmelampaui batas..Macam i la gak buat j ape yang rasa dan teringin nak buat...

Motif i merepek dari tadi just nak bagitau, i nak g jalan-jalan...di mana?? hehehehe tu kena tunggu...ohhh xsabar menanti detik itu, jauh dari keje dan sume benda yang memeningkan....

Monday, February 6, 2012

Cuti nak habis dulllll..

Tinggal 1 hari cuti lagi, esok dah kena balik KL..oh boringnye..malas nye rasa hati nak balik KL. Lepas ni kena fokus pada keje...weh esok Thaipusam waaaa hopefully jangan la jalan jem okehhh, xsanggup nak redah jem...serius penat n ngantuk..

Oh mau layan korean drama...daaaa

Saturday, February 4, 2012

Agenda bila bercuti..

Cuti 4 hari rasa cam dah penuh ngan agenda..belum lagi tiba harinye tapi dah bermacam-macam aktiviti yang di rancang nak buat dah ade di kepala...misi cuti kali nih nak cat rumah, tukar wallpaper yang dah lama tuh kepada yang lagi update..

Bermacam-macam color yang i suruh my mom pilih..last sekali my dad suh amik hijau pucuk pisang plus biru lembut untuk siling...mmmmm ntah macam mana la gayanye...takut nak bayangkan...

Kalau boley nak ubah setiap inci dalam rumah nih, tapi bila pikir budget yang agak besar, terpaksa la buat pelan-pelan..

Bukan tuh saje, masa cuti nih agak sibuk memenuhi undangan sana sini hehehe...tu my parents j yang rajin..i p kenduri kawen kakak kawan i j...1 hari dah terisi gak...

Esok bermula pencarian cat dinding, menghadiri kenduri kawen dan mengemas rumah..ececeh bajet cam rajin sangat j....

Tu baru sehari, masih ade 3 hari lagi...to be continue....tettt

Thursday, February 2, 2012

Cuti lagi..

Kalau last week cuti CNY, semalam cuti wilayah, next week plak tambah 2 hari cuti sempena Maulidur Rasul dan Thaipusam... wowww Malaysia nih memang kaya ngan cuti..suka betul...

Keje macam tipu j rasanya, yela baru start keje cuti balik..baru nak semangat bekerja terus masuk mood cuti....alih-alih keje ntah mana cuti ntah mana...

Actually cuti tuh ape? maksud i cuti dari berfikir tentang keje?? atau merehatkan minda ngan melakukan aktiviti len selain keje...contoh shopping, melancong or balik kampung tido jjj...hehehe...
len orang len cara.. bila balik kampung lama2, nak balik bekerja pun rasa malas...ni cuti x cukup k?? atau badan dah besa duk rumah wat benda len, tambah2 bila wat sesuatu dengan orang kite sayang yang jarang2 jumpa, dah tentu keluarga yeeee...

Senang citer kite xpenah puas nak bercuti, asal ingat kena keje j mula la sakit sana sini..mana taknye keje skang makin tension,banyak benda kena fikir sebelum buat ape2...hidup sekarang makin mencabar...teringin nak merasa nikmat cuti yang sebenar tanpa gangguan keje...tapi macam mana ye??

p/s:pada sume selamat bercuti panjang, marilah kite hargai cuti yang sedia ade..xpayah susah2 apply cuti..merepek sudah..bye sume

Wednesday, February 1, 2012

Jauh tapi dekat d hati..

Tetiba rasa rindu pada kawan2 dari sekolah, kolej yang dah lama xupdate cite memasing.. buka FB belek gambar2 lama...rindu sesangat...

Muke sume dah berubah, bukan muke j status pun kebanyakan dari single tukar married. tambah2 ramai yang dah beranak pinak.... nampak sangat lama x update, bukan xsudi nak cari kawan2 lama..cume x berkesempatan j, just keep in touch ngan kawan2 rapat j...nak harap i yang cari memang x la...selalu ade j sorang dua yang akan update kat i ngan cite2 terbaru...huhuhu bagus ade kawan camni...tau sume hal orang gaya cam paparazzi j..

Belek gambar lama, only one word...RINDU...serius rindu giler ngan sume benda yang berlaku ngan teman2...dari mula berjumpa sampai memasing bawa hala tuju sendiri... kawan silih berganti, tapi kawan2 yang pernah hadir xpenah lupe..korang sume tetap di hati walau i xpenah contact huhuhuhu....

Mood tetiba berubah, pesal la tetiba malam nih emo terlebih nih??? aishhh parah nih mentang-mentang esok keje, dan dan emo terlebih....memang rr kalau tengok gambar lama j emo, teringat cerita d sebalik gambar...kan sebalik gambar tuh ade cerita...

esok keje wehhh xmau emo emo..kang ade yang terbawak-bawak kt opiz..mau xsiap keje...akaun banyak xsiap tuhhhhh.....waaaa kesan tekanan keje yang belambak....

Detik 12 tengah malam

Jam dah kul 12 lebih, mata terkebil-kebil mengantuk...hati plak xmau tido lagi....pesal nak tido awal kalau esok cuti kan kan kan...oh yeah esok mesti la cuti tapi pada orang KL j..yang xbestnye boley plak rabu??? tengah2 dua hari keje, cuti pastu keje balik...memang x cun rrr cuti kali nih....

Tapi xp next week nye cuti memang cun habis bila senin n selasa cuti..lebar senyuman, mak kat kampung dah menanti menunggu anak2 balik...ececeh mak yang menanti atau bantal n tilam yang menanti???

Dalam kepala dah set banyak benda nak buat bila cuti next week, yang esok masih menjadi persoalan...xtau nak wat ape...aktiviti memang xd lagi, duk rumah??? tetttt busan... jalan-jalan??? mmmm good idea tapi mau ke mana??? haishhhh pening-pening...

Hampir jam 1 pagi 1 Feb 2012.... mata udah ngantuk mau tido....adios....ikut hati memang xtido la gamaknye...daaaa


Pandu uji broadband baru

Setelah sekian lama susah nak update blog, sekarang xperlu nak risau atau cari mana2 kedai yang ade wifi FREE...lepak berjam-jam just order segelas air..starbucks selalu jadi pilihan...

Lani xpayah risau nak cari wifi, dimana2 pun dah boley layan tenet...setakat nak update blog tuh memang boley sangat dengan adenye broadband yang baru beli..hihihihi...baru j plan nak guna brand biru.. last last cik ijau gak yang diambil...

dah ade broadband nih makin bertambah busy la mengupdate blog nih..kalau boley 24hrs nak mengadap tenet....senyum sampai telinga bila dapat berinternet semula :)


..............testing.....testing.............testing......pandu uji broadband baru....huhuhuhu...


Saturday, January 14, 2012

Mencari ketenangan..

Serius i cakap, lani memang tension sesangat...i need space...kesihatan memang tak menentu demam, flu tambah pening kepala dah jadi cam pakej plak..

ketenangan memang amat diperlukan..nak rehat, nak lari jauh dari kesibukan kota..waaa kalau la poket penuh dah lama fly mana-mana...kalau sarawak dekat dah lama ulang alik KL-Sarawak..tetiba rindu plak ngan cik su...

alone - yup lani update blog pun kat luar starbucks lagi..almaklum la sejak xd broadband nih kena pepandai cari tempat yang ada wifi... tapi best gak sambil lepak layan blog bley minum-minum huhuhuhu...kalau dulu bukan reti nak masuk starbucks sesorang, lani dah pandai bosan punya pasal...

tahun nih plan nak wat macam-macam benda baru, xkisah la asal baru dan mencabar minda.. melancong??? yup nak p mana-mana yang best.. tahun baru , benda baru..hati pun baru kan... erkk dah xd pape nak tulis, aci tak kalau kate bye bye.... to be continue..huhuhuhu


Sunday, January 8, 2012

Cebisan kenangan 2011...

2011...terlalu banyak suka dan duka, paling best bila asik tukar keje yang ntah berapa kali. orang ingat i sesuka ati j nak tukar keje padahal punya la payah nak buat sume tuh tau...ade banyak sebab yang mendorong i cari keje lain..bukan hobi mencari keje tapi sebab tuntutan....

kalau dulu sekadar isi kat job street, alah nak test market demand gaji tinggi2. bila dah kene panggil interview gelabah xtau nak wat ape..gaya macam 1st time nak cari keje j..

2 hal keje..yang kedua hal pindah rumah..ish bila ingat pasal hal nih terus terbayang kesusahannye, kalau dulu masa memula keje datang dengan sebuah beg dan sebiji bantal j. tapi sekarang makin bertambah begnye, siap dengan barang2 lain yang ntah mana datang..sedar tak sedar makin banyak tahun kite keje, makin betambah barang baru...masa nih la rasa terkejut tengok barang sendiri.....

2 benda nih sekadar cebisan kenangan di tahun 2011...yang best nye sebaik tukar keje, rumah pun tukar sekali...so senang cite keje baru, rumah pun nak baru...hopefully bertahan la lama sikit...

2012...harap-harap banyak la benda baru berlaku dalam hidup... rasa nak bercuti j, waaa xsabarnye nak tunggu cuti dan melancong sana sini...keje macam nak giler kumpul duit banyak pun xbest kalau tak tau guna...senang cakap la hargai duit dan masa yang ade...wahhh dah semangat nih.... sambil tengok calender nak plan cuti...

Friday, January 6, 2012

Hey 2012..goodbye 2011

Salam sume
hai dah lama xmenulis rasa kekok pulak
ni sepi beberapa bulan bukan sebab dah bosan menulis tau
cume xsempat nak update
almaklum la macam-macam hal berlaku

2011 pun dah berlalu
2012 plak menjelma
tahun baru, azam baru
yang mana xsempat capai
insyaAllah tahun nih akan cube laksanakan juga

itu i..korang camner plak???
rasa rindu sangat nak menulis
pape pun
hallo 2012
bye bye 2011.....


nuff ads